Midsize NL, het toekomstperspectief van de middelgrote stad In het debat over stedelijke ontwikkeling gaat veel aandacht uit naar de grote stad, maar groeit de aandacht voor de stedelijke regio en stedelijke netwerken. Middelgrote steden zijn belangrijke schakels in deze netwerken. En net als grote steden hebben middelgrote steden te maken met de veranderingen die grote trends tot gevolg hebben.
Met Midsize NL heb ik vanuit RUIMTEVOLK – in opdracht van Platform31, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de G32 – onderzoek gedaan naar de specifieke betekenis van deze trends en ontwikkelingen voor de middelgrote stad. Duidelijk is dat zij urgente vragen stellen en benadrukken dat er een nieuw handelingsperspectief nodig is. Het onderzoek is een vervolg op Midsize Brabant, waarbij de verkenning zich beperkte tot Brabantse middelgrote steden.
Het onderzoek is vastgelegd in een magazine. Dat bevat een geïllustreerd overzicht van trends die op de middelgrote steden afkomen, facts & figures, interviews met burgemeesters, wethouders, hoogleraren en ondernemers, prikkelende scenario’s voor de toekomst van de middelgrote stad, artikelen en een agenda voor de toekomst.
In navolging van het onderzoek heb ik samen met Platform31 een masterclass-reeks georganiseerd en geef ik ook regelmatig presentaties, desgewenst toegespitst op de lokale situatie van een middelgrote stad.
Trendverkenning demografische transitie Noord-Limburg Noord-Limburg is een zogeheten ‘anticipeerregio’. Op korte termijn krijgt de regio te maken met bevolkingskrimp, in enkele gemeenten is dit nu al de realiteit. Ook heeft de regio een sterk vergrijzende bevolking. Vanuit RUIMTEVOLK heb ik voor de Regio Venlo gewerkt aan de Trendverkenning demografische transitie Noord-Limburg. Daarmee kijken we verder dan de tabellen met percentages 65-plussers of percentages waarmee de bevolking krimpt.
Wat betekenen deze percentages nu in de praktijk? Welke consequenties hebben deze ontwikkelingen en hoe kun je daarop reageren of anticiperen? Wat zijn de mechanismen achter deze dynamiek en zijn die al dan niet te beïnvloeden? En wat is het perspectief voor de regio als je demografische ontwikkelingen en andere trends in de samenleving en economie in samenhang beschouwt?
In de Trendverkenning demografische transitie Noord-Limburg is de demografische transitie verkend vanuit verschillende invalshoeken, vanuit negen trends. Aan de hand van drie scenario’s worden onzekere ontwikkelingen onderzocht en wat die voor de regio kunnen betekenen. De verkenning besluit met een blik op korte termijn toekomst: wat vraagt de demografische transitie nu en straks van het lokaal bestuur?
Toekomstverkenning Binnensteden Overijssel In Overijsselse binnensteden neemt de leegstand toe. Soms met negatieve gevolgen voor aantrekkelijkheid, leefbaarheid, het functioneren van delen van de binnenstad en het voorzieningenniveau. Wat is er in de binnensteden aan de hand? Wat staat er nog te komen? En belangrijker nog: hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?
In opdracht van en in samenwerking met het Trendbureau Overijssel heb ik vanuit RUIMTEVOLK samen met Sjors de Vries de ‘Toekomstverkenning Overijsselse Binnensteden’ opgesteld. De publicatie biedt een overzichtelijke en integrale analyse van de ontwikkelingen die van invloed zijn op het functioneren van de binnenstad.
Naast deze bepalende trends is er voor de nabije toekomst ook een aantal onzekere ontwikkelingen die van grote invloed kunnen zijn op de ontwikkeling en het perspectief van binnensteden. Zodoende worden ook vier mogelijke toekomstscenario’s geschetst: Stedencompetitie, Zelforganiserende stad, Stad als speelveld en Ontspannen stad. De trendverkenning besluit met een agenda voor de toekomst waarin de belangrijkste boodschappen van de verkenning nog eens staan samengevat.